Op het gebied van verliefdheid, relatie en seksualiteit kun je allerlei vragen hebben. Wanneer je kind met een handicap thuis woont, kun je met je vragen terecht bij een thuisbegeleidingsdienst. De medewerker zoekt samen met jou naar antwoorden op het gebied van vriendschap, relaties en seksualiteit. Daarnaast zijn er een aantal professionele organisaties die zich speciaal bezig houden met dit thema. We stellen ze hier voor.

Verliefdheid en relatie

Nieuwe mensen ontmoeten is niet altijd even makkelijk, vandaar dat Circuit Sortie is opgestart om mensen met en zonder beperking samen te brengen en vriendschap op te bouwen. Wil je liever gaan daten? Via de website 'Eerste Hulp Bij Dating' kun je een handig boekje downloaden met alles over daten. Dottie is een website voor mensen met een beperking om onderling contact te leggen.

Een samenwerking tussen verschillende Limburgse voorzieningen leverde Madeliefde op. Een initiatief om volwassen personen met een verstandelijke handicap met elkaar in contact te brengen.

Seksualiteit

Voor iedere persoon is het belangrijk om de eigen rechten en grenzen op het gebied van seksualiteit goed te kennen. Soms helpt het om daarbij een beetje hulp te krijgen, iemand die alles goed uitlegt.

Sensoa is het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Voor specifieke ondersteuning voor mensen met een handicap kun je terecht bij Aditi vzw. Deze organisatie geeft antwoord op vragen rond seksualiteit, geeft advies en begeleiding aan individuele personen met een handicap, maar ook aan ouders en professionelen.

Wat als je kind zelf een kinderwens heeft? Het is belangrijk deze wens serieus te nemen en bespreekbaar te maken. Fara vzw helpt hierbij.