De emotionele verwerking van een diagnose van een verstandelijke handicap is niet evident. Er komen veel gevoelens los. De ene persoon verwerkt dit anders dan de andere. Op zo´n moment is een luisterend oor belangrijk van je omgeving.

De ontmoeting met lotgenoten kan veel voldoening geven, aangezien jij je hart kunt luchten en op hun beurt kunnen zij hun ervaringen delen en vertellen hoe zij de diagnose hebben ontvangen. Daarnaast heeft de diagnose gevolgen voor relatie en gezin. De balans (her)vinden en behouden is een uitdaging. Ervaringsverhalen van anderen leveren bruikbare tips op. Niet alleen informatie uitwisselen is belangrijk, maar ook samen beleven en plezier hebben. De verschillende groepen van Trefpunt Stan bieden interessante infosessies, boeiende lezingen en leuke activiteiten aan. 

Zoals gezegd, kan het etiket handicap best zwaar binnenkomen. Het is echter ook het ticket naar aangepaste zorg, want zonder diagnose gaan er geen deuren open naar bepaalde (financiële) ondersteuning.