Begin 2021 werden de eerste vaccinaties toegediend om bescherming te bieden tegen het coronavirus. Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar de effecten van deze vaccinaties. Nieuwe inzichten zorgen er bijvoorbeeld voor, dat kinderen nu ook in aanmerking komen voor een vaccinatie en dat volwassenen een boosterprik kunnen halen. Hier vind je meer informatie.
Alle kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen een uitnodigingsbrief om zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Kinderen met onderliggende aandoeningen zullen daarbij voorrang krijgen. Voor de vaccinatie worden twee dosissen van Pfizer Pediatrisch toegediend, waarbij er 3 weken zitten tussen de eerste en de tweede prik.
Verblijft je kind in een multifunctioneel centrum?
Er zijn verschillende opties mogelijk:
1)Individueel: de kinderen ontvangen op hun domicilieadres een uitnodiging voor vaccinatie. De ouders moeten dan ingaan op de uitnodiging. Heeft je kind al een uitnodiging gekregen, dan zal dit waarschijnlijk de snelste manier zijn om een vaccinatie te krijgen.
2)Collectief: je kind wordt gevaccineerd in de voorziening door een eigen medisch vaccinatieteam of er kan een mobiel team van het
vaccinatiecentrum langskomen.
3)Collectief: de voorziening gaat met de hele groep naar het vaccinatiecentrum/kindervaccinatiepunt.
Opgelet: wordt er gekozen voor een collectief vaccinatiemoment, dan moet je als ouder/voogd de individuele uitnodiging voor het kind weigeren als ‘ik ben reeds gevaccineerd’. Zo vermijd je dat er voor hen twee keer een vaccin wordt gereserveerd. De manier waarop dat moet gebeuren, is in de individuele uitnodiging vermeld.
Toestemming voor vaccinatie
Voor kinderen tussen 5 en 11 jaar is toestemming van de ouders of voogd nodig voor vaccinatie.
Verdere informatie over vaccinatie van de kinderen
Meer informatie, filmpjes en frequent gestelde vragen kun je terugvinden op de site laatjevaccineren.be.
Begin juli kregen jongeren tussen 12 en 15 jaar met een risicoprofiel de mogelijkheid om zich te laten vaccineren. Ondertussen besliste de overheid dat alle 12-tot 15-jarigen uitgenodigd zullen worden voor vaccinatie tegen COVID-19. Zij zullen gevaccineerd kunnen worden met het Pfizer-vaccin, waarvan twee dosissen nodig zijn.
Jongeren tussen de 12 en 15 jaar die gebruik maken van de ondersteuning in een multifunctioneel centrum (MFC) van het VAPH kunnen in groep gevaccineerd worden. Het MFC kan kiezen voor welke optie men gaat:
- Er wordt geen vaccinatiemoment in groep georganiseerd. De jongere ontvangt zo en zo een individuele uitnodiging op het domicilie adres. In dat geval gaat de vaccinatie door in het vaccinatiecentrum van hun domicilieadres en dus niet via de voorziening.
- Vaccinatie in de voorziening zelf. Een eigen vaccinatieteam van het MFC haalt de vaccins af bij het vaccinatiecentrum of er komt een vaccinatieteam van het vaccinatiecentrum naar het MFC.
- Gebruikers gaan in groep met het MFC naar een vaccinatiecetrum.
Opgelet: Als er gekozen wordt voor een vaccinatiemoment in groepsverband en je krijgt vervolgens de persoonlijke uitnodiging om langs te komen in het vaccinatiecentrum, dan weiger je deze als ‘ik ben reeds gevaccineerd’ om te vermijden dat er voor hen twee keer een vaccin wordt gereserveerd.
Toestemming bij jongeren
Als je 15 jaar of jonger bent, moet je samen met je ouders, of persoon die de ouderlijke macht uitoefent, beslissen of je gevaccineerd wordt.
Meer informatie is te lezen in deze infonota.
Ook 16- en 17-jarigen kunnen vanaf 14 juni 2021 gevaccineerd worden met het vaccin van Pfizer. Het gaat om jongeren die ten laatste op 1 augustus 2021 16 jaar worden. Degenen met een risicoprofiel zullen meteen in de vaccinatiecampagne opgenomen worden. Die jongeren worden geselecteerd door arts-specialisten (ook pediaters) in de ziekenhuizen. Degenen zonder risicoprofiel volgen meteen na de volwassenen.
Voor gebruikers van een multifunctioneel centrum (MFC) wordt een regeling uitgewerkt voor een vaccinatie in groep. Het MFC kan kiezen voor welke optie men gaat:
- een eigen vaccinatieteam van het MFC haalt de vaccins af bij het vaccinatiecentrum. Het vaccin wordt toegediend in het MFC.
- er komt een vaccinatieteam van het vaccinatiecentrum naar het MFC.
- gebruikers gaan in groep met het MFC naar een vaccinatiecetrum.
- er kan gekozen worden om geen vaccinatiemoment in groep te plannen.
Opgelet: Als er gekozen wordt voor een vaccinatiemoment in groepsverband en je krijgt vervolgens de persoonlijke uitnodiging om langs te komen in het vaccinatiecentrum, dan weiger je deze als ‘ik ben reeds gevaccineerd’ om te vermijden dat er voor hen twee keer een vaccin wordt gereserveerd.
Toestemming bij jongeren
Volgens de Wet op de Patiëntenrechten mag een jongere van 16 à 17 jaar zelf beslissen of hij/zij zich laat vaccineren. Zij zijn ‘medisch meerderjarig’ en worden in staat geacht om daar zelf over te kunnen beslissen. De toestemming van ouders is in dit geval niet nodig, en omgekeerd, kunnen ouders hun kind niet verplichten om zich te laten vaccineren. De jongeren moeten geen formulier van ‘geïnformeerde toestemming’ ondertekenen. Het feit dat zij zich aanbieden om gevaccineerd te worden, geldt als toestemming. Belangrijk bij de vaccinatie is dat de jongere goed geïnformeerd is.
Voor wilsonbekwame jongeren wordt aan de ouder of voogd gevraagd of hij/zij toestemming geeft voor de vaccinatie van de jongere. In het geval van een vaccinatie in groepsverband wordt deze toestemming genoteerd in het zorgdossier van de jongere, samen met de datum en de wijze waarop de toestemming werd verleend.
Inmiddels heeft iedereen de kans gehad om zich te laten vaccineren. Personen met een verminderde immuniteit, veroorzaakt door een bepaalde aandoening of door een behandeling, kunnen minder beschermd zijn na de basisvaccinatie met 1 of 2 dosissen. Dat blijkt uit gegevens die nu beschikbaar zijn. Daarom is beslist om die extra kwetsbare personen uit te nodigen voor een extra vaccinatiedosis.
Degenen die in aanmerking komen worden automatisch uitgenodigd op basis van gegevens van het ziekenfonds of behandelend arts. Vanaf half september zullen deze uitnodigingen verstuurd worden. Er wordt van oud naar jong gewerkt.
Je kunt zelf nagaan of je in aanmerking komt voor een 3de prik via myhealthviewer of mijnburgerprofiel.
Op 17 november 2021 werd bekend gemaakt dat net als kwetsbare personen de gebruikers van collectieve voorzieningen ook in aanmerking komen voor een derde prik. Om wie gaat het precies?
- Meerderjarige gebruikers die ondersteund worden via collectieve dag- en/of woonondersteuning (inclusief gebruikers van ouderinitiatieven) of via schoolaanvullende of -vervangende dagopvang. Dat geldt ook voor gebruikers die momenteel collectief ondersteund wordenbinnen de rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH).
- BELANGRIJK: minderjarige gebruikers vanaf 12 jaar komen niet in aanmerking voor een boostervaccin, in tegenstelling tot wat we hier eerder schreven. Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft enkel goedkeuring gegeven voor het Pfizer-en Modernaboostervaccin vanaf de leeftijd van 18 jaar.
Eind 2021 werden kwetsbare groepen in de samenleving uitgenodigd om een extra prik te laten zetten. Intussen blijkt dat zo'n extra prik (booster) voor iedere volwassene zinvol kan zijn. De bescherming, die de vaccinatie tegen COVID-19 biedt, begint na een aantal maanden te dalen. Een derde prik een aantal maanden nadat je volledig gevaccineerd bent (of een tweede als je met een Jansen-vaccin gevaccineerd bent) zorgt ervoor dat de bescherming die de vaccins bieden, opnieuw naar het hoogste niveau wordt getild.
Meer informatie vind je op laatjevaccineren.be.
Alle bewoners van woonzorgcentra en alle personen vanaf 80 jaar kunnen een tweede boostervaccinatie krijgen. Deze tweede booster zal helpen de bescherming tegen COVID-19 op peil te houden.
Ben je ouder dan 80 jaar en word je ondersteund in dagopvang of verblijf bij een vergunde zorgaanbieder, dan ontvang je ook een persoonlijke uitnodiging om een tweede booster te krijgen in een vaccinatiecentrum.
De uitnodigingen worden ten vroegste vanaf 15 mei 2022 verstuurd.
Je krijgt geen uitnodiging als je:
● jonger bent dan 80 jaar;
● als immuunverzwakt persoon al eerder werd uitgenodigd voor een booster na een extra dosis als basisvaccinatie;
● minder dan vier maanden geleden je vorige COVID-19-vaccinatie kreeg.
Meer informatie lees je in deze infonota en op laatjevaccineren.be.