Nieuws

 1. FAQ - 30/06/2022

  Studiowonen, hoe ziet dat eruit?

  Ortho-agogisch centrum Sint Jan de Deo in Kortemark is een door het VAPH vergunde zorgaanbieder, een voorziening voor personen met een verstandelijke handicap. Er zijn 7 leefgroepen voor zo'n 70 bewoners. In 2017 zijn er 5 studio's gerealiseerd op het terrein van de voorziening waar volwassenen zelfstandig kunnen wonen.
 2. FAQ - 23/06/2022

  Waar vind ik helpende handen?

  In een gezin met een zorgenkind zijn extra handen vaak een verademing. De vraag is waar je de juiste hulp vindt en hoe je dat kunt betalen, ook zonder persoonlijke-assistentie of persoonsvolgend budget.
 3. FAQ - 16/06/2022

  Waar vind ik een plek om te wonen met de juiste ondersteuning?

  Stel je wilt op zoek gaan naar een geschikte plaats om te wonen voor je kind met een verstandelijke handicap, je denkt hierbij aan een voorziening of een ouderinitiatief. Hoe weet je dan waar nog vrije plaatsen zijn in de directe omgeving? STAN geeft je een aantal ideeën.
 4. FAQ - 9/06/2022

  Heb ik recht op het Zorgbudget voor mensen met een handicap?

  Via de zorgkas van je ziekenfonds kun je in aanmerking komen voor het zorgbudget voor mensen met een handicap, ook wel Basisondersteuningsbudget (BOB).
 5. FAQ - 2/06/2022

  Hoe vraag ik een bewindvoering aan?

  Een bewindvoering is bedoeld voor meerderjarigen die zelf niet in staat zijn om de eigen zaken te regelen. Het is een gerechtelijke beschermingsmaatregel, die ingesteld wordt door de vrederechter. Hoe doe je een aanvraag voor bewindvoering?
 6. FAQ - 26/05/2022

  Hoe verdeel ik de erfenis?

  Bij overlijden van de ouders komt de erfenis toe aan de kinderen, waaronder het kind met een verstandelijke handicap (of, in geval het kind met een handicap enig kind is, komt de erfenis toe aan hem/haar).
 7. FAQ - 19/05/2022

  Kies ik voor zorgtoeslag of een inkomensvervangende/ integratietegemoetkoming?

  Wanneer je kind 18 jaar wordt, heeft hij of zij naast de verhoogde kinderbijslag ook recht op een extra tegemoetkoming. Welke keuze is de beste voor mijn kind? 
 8. Algemeen - 18/05/2022

  Wat vind jij belangrijk bij de opvoeding van je (gehandicapte) kind?

  Dat willen onderzoekers van de KUL graag weten. Doel van de studie is een  goede leidraad voor de opvoeding van kinderen met een ernstige beperking te ontwikkelen. Wil je deelnemen aan het onderzoek? 
 9. Algemeen - 16/05/2022

  STAN Pajottenland heeft nieuwe voorziiter

  Polly Spiliers neemt de fakkel van Andy Latruwe over. We wensen haar veel succes!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.