Informatie - 18/06/2021

Briefschrijfactie tegen de afschaffing van de uitzonderingsprocedure 7/7

De uitzonderingsprocedure 7/7 was er voor meerderjarige personen met een handicap die in 2016 (nog vóór het systeem van de persoonsvolgende financiering) in een voorziening verbleven. Zij konden hun ondersteuning automatisch laten optrekken tot 7 dagen en nachten in de voorziening als het voor de ouders of het netwerk niet meer lukte of te zwaar werd om die ondersteuning te blijven bieden tijdens het weekend of tijdens de vakantie. Sinds 4 juni 2020 is deze procedure afgeschaft.

Het was vaak een hele geruststelling voor ouders, dat ze zoveel mogelijk de ondersteuning zelf konden opnemen voor hun zoon of dochter tot het echt niet meer lukte of te zwaar werd. Op dat moment konden ze er op rekenen dat het Persoonsvolgend Budget werd aangepast aan de meervraag. Dit automatisme verdween dus in juni 2020.


Wie nu extra ondersteuning nodig heeft, kan die nog aanvragen via de procedure voor een herziening en zo een meervraag stellen. Maar voor die meervraag kom je in de wachtrij van het VAPH terecht (die nu gemiddeld 3 jaar duurt). 3 jaar wachten op een aanpassing van het budget is voor veel ouders/netwerk  (die hier nu nood aan hebben) een veel te lange periode.

Vandaar dat het idee ontstond met het COO (het Collectief Overlegorgaan) om een briefschrijfactie op te zetten.

Hieronder kunnen jullie 3 brieven terugvinden (eentje voor ouders en eentje voor broers en zussen en eentje voor belangenbehartigers). Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren om de brief in hun naam te ondertekenen.

Wil je graag mee je stem laten horen voor een rechtvaardig beleid, dan mag je een brief ondertekenen (ouders mogen elk apart eentje ondertekenen en jullie kunnen ook de broers of zussen van jullie zoon/dochter motiveren om ook een brief te ondertekenen). Het is de bedoeling om zoveel mogelijk brieven te verzamelen die dan persoonlijk overhandigd zouden worden door een delegatie van gebruikers aan Minister Beke. Hiertoe wordt een afspraak op het kabinet gemaakt eind juni.

Jullie kunnen jullie ondertekende brieven terug bezorgen aan Veerle Samyn (veerle.samyn@averegina.be) en dit voor 25 juni 2021.

De collega voorzieningen van tRede nemen ook deel aan de actie, samen met FOVIG en Stan (2 gebruikersorganisaties).

Documenten

Reacties

 1. Jan JacobsJan Jacobs Schreef op 18 juni 2021 om 18:19:49

  Wachten tot het te laat is.
  Altijd maar wachten, de kenspreuk van de Vlaamse Gemeenschap inzake gehandicaptenbeleid.
  Jaren geleden luidde de boodschap: "Wat we zelf doen , doen we beter." We zien al jaren hoe beter. Resultaat: wachten op Godot. Morgen komt alles in orde.
  Morgen is het misschien al lang te laat!

 2. De Smet PhilipDe Smet Philip Schreef op 19 juni 2021 om 14:45:01

  Beste, woon sinds 3 weken in Vleterwonen en doordat sommige Vzw's een groot gedeelte van mijn budget hebben opgenomen via voucher, moet ik dus helaas wachten om hier begeleiding te hebben alsook naar het dagcentrum van Dominiek Savio op te starten. Kan waarschijnlijk pas vanaf begin september. Voor mij is dit heel lastig omdat ik nu geholpen wil worden. Door afschaffing van BOB (Basis OndersteuningsBudget) zit ik helaas compleet vast. Verleden jaar verhuist. Dag erna ziek geworden. Twee weken in mijn bed gelegen. En dan ineens eerste complete lock-down. Wil nu eens eindelijk met onmiddellijke ingang, vooruitzichten. Heb een niet-aangeboren hersenletsel en doordat de wetten van vaph constant veranderen, is dit heel lastig om nog te volgen. Sinds de invoering van persoonsvolgende financiering, zijn er heel veel mensen die constant uit de boot vallen.

 3. Vanoppen SimonneVanoppen Simonne Schreef op 27 juni 2021 om 18:49:17

  7/7 is toch een recht? Want men laat 'niemand in de kou staan, laat niemand in de steek.' Aldus ferme uitspraken van partijen en hun voorzitters.
  Geen nieuwe wachtlijsten dus als de nood hoog is. Gegarandeerde opvang voor elke persoon die nood heeft daartoe.

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Lees ook

 1. 31 maart 2021

  STAN informeert: wat zijn de coronamaatregelen voor deze paasvakantie?

  Informatie corona
 2. 23 maart 2021

  Beke zet extra middelen in voor wegwerken wachtlijsten

  Nieuws Wachtlijsten
 3. 07 juli 2021

  STAN update: wie krijgt een corona-vaccin?

  Informatie Vaccinatie
 4. 30 juni 2021

  UPDATE: Wachtlijsten

  Nieuws Wachtlijsten
 5. 28 juni 2021

  STAN informeert: wat verandert er op 1 juli?

  Informatie corona
 6. 25 juni 2021

  UPDATE! Budgetbepaling Persoonsvolgend Budget (PVB)

  Informatie Wegwijs in het zorglandschap

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.