Nieuws - 23 maart 2021 om 16:17 - 0 reacties

Beke zet extra middelen in voor wegwerken wachtlijsten

Meerjarenbudget wordt vervroegd uitbetaald

De Vlaamse regering zal de volgende jaren versneld investeren in de ondersteuning van personen met een handicap. Een concreet investeringsplan ontbreekt echter.

In de meerjarenbegroting van de Vlaamse regering was het aanvankelijke plan om € 270 miljoen extra uit te trekken, verspreid over 5 jaar (2020-2024).

Dit plan is echter zodanig aangepast dat het geld eerder beschikbaar is: voor 2020 werd alvast 40 miljoen euro toegekend. In 2021 wordt het resterende bedrag van 230 miljoen euro in zijn geheel ingezet in de sector voor personen met een handicap.  

Wat betekent dit in de praktijk? 

 • € 45 miljoen is al rechtstreeks opgenomen in de werkingstoelage van het VAPH  

 • een voorafname van € 3 miljoen wordt gedaan voor o.m. de hulpmiddelen en de bijstandsorganisaties 

 • 85%  gaat naar persoonsvolgende budgetten (PVB) meerderjarigen 

 • 15gaat naar budgetten voor minderjarigen  

Om deze middelen gericht in te zetten wordt er nu gewerkt aan een investeringsplan, waarin meer in detail wordt uitgewerkt hoe de middelen precies verdeeld zullen worden.   

In afwachting van dit plan werd wel beslist om nu al geld vrij te maken voor het toekennen van een aantal persoonsvolgende (PVB) en persoonlijke assistentie budgetten (PAB): begin april zullen 505 personen met een handicap een persoonsvolgend budget (PVB) hebben ontvangen, waarvan 248 via de automatische toekenningen. 320 minderjarige personen ontvangen een persoonlijke assistentie budget.  

Trefpunt STAN vindt het vrijmaken van extra geld een positieve zaak, maar vraagt zich af hoe het komt dat er geen concreet investeringsplan op tafel ligt, het was immers al een hele tijd duidelijk dat deze extra middelen er zouden komen. Het probleem met de wachtlijsten blijft hiermee helaas zeer urgent. 

Op de hoogte blijven? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Hier vind je de oficiële melding van het VAPH over de investering.

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Lees ook

 1. 21 november 2023

  Doodskisten op het Martelaarsplein tegen de wachtlijsten

  Nieuws Wachtlijsten
 2. 17 november 2023

  Actie 'Moeten we wachten tot in de doodkist?'

  Nieuws Antwerpen Brugge-Oostende Gent-Eeklo Limburg Klein-Brabant Midden-Brabant-Leuven Zuid-Oost-Vlaanderen Pajottenland Tienen Waasland Westhoek Zuid-West-Vlaanderen Noord-West-Brabant Wachtlijsten
 3. 21 november 2022

  Arbeidsrechtbank Kortrijk vernietigt vermindering van budget

  Informatie Antwerpen Brugge-Oostende Gent-Eeklo Limburg Klein-Brabant Midden-Brabant-Leuven Zuid-Oost-Vlaanderen Pajottenland Tienen Waasland Westhoek Zuid-West-Vlaanderen Noord-West-Brabant Rechtstreeks Toegankelijke Hulp Persoonsvolgend Budget (PVB) Persoonlijke-assistentie Budget (PAB) Integratietegemoetkoming (IT) Inkomensvervangende Tegemoetkoming (IVT) Wachtlijsten

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.