FAQ - 15 december 2022 om 09:00 - 0 reacties

Wat is een verstandelijke handicap?

De diagnose van een verstandelijke handicap roept veel vragen en emoties op bij ouders. Vaak is ook niet meteen duidelijk wat het precies is, want wat is nu eigenlijk een verstandelijke handicap?

Het gedrag en de vaardigheden van een persoon met een verstandelijke handicap wijken af van die van leeftijdsgenootjes. Dit wordt zichtbaar in het samenspelen met anderen of het achterblijven in de klas. Een persoon met een verstandelijke handicap kan zich minder goed redden in het dagelijks leven en heeft in vergelijking met de meeste andere mensen minder verstandelijke mogelijkheden. De diagnose wordt aan de hand van drie criteria gesteld:

  1. Een duidelijke beperking in verstandelijk functioneren.
  2. Een duidelijke beperking in vaardigheden die mensen nodig hebben om te overleven in het dagelijkse leven, zoals communicatie, zelfzorg en zelfbepaling, sociale vaardigheden, enz.
  3. De beperkingen moeten optreden voor de leeftijd van 18 jaar.

Bron: VGPH Woordenlijst in zakformaat.

De verstandelijke mogelijkheden worden gemeten en getest. Het resultaat daarvan is een cijfer, dit heet het intelligentiequotiënt (IQ). Is dit lager dan 70, wordt er gesproken van een verstandelijke handicap. Daarnaast wordt gekeken in hoeverre de persoon moeite heeft met het aanleren van nieuwe dingen, gezond leven, het verzorgen van zichzelf, zelfstandig wonen en de omgang met anderen.

Lees meer over ontwikkelingsachterstand en verstandelijke beperking.

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Lees ook

  1. 20 september 2023

    Ik wil een huis kopen voor mijn kind: wat zijn de (financiële) gevolgen?

    FAQ Alleen wonen Integratietegemoetkoming (IT) Inkomensvervangende Tegemoetkoming (IVT)
  2. 23 mei 2023

    BOB of Ondersteuningstoeslag - waar heb ik recht op?

    FAQ
  3. 9 maart 2023

    Wat is de ondersteuningstoeslag?

    FAQ

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.