NieuwsInformatie - 22 december 2022 om 11:00 - 1 reactie

Niet akkoord met een deelbudget? Stan brengt mensen met bezwaar tegen deelbudgetten samen.

Kreeg je begin december een brief in de bus van het VAPH dat je recht hebt op een deel van je budget? We kunnen ons voorstellen dat het veel vragen oproept. Ga je het budget wel of niet aannemen? Welke gevolgen heeft je keuze? Wanneer krijg je het andere  deel?

Je kunt stappen ondernemen om het volledige budget op te eisen. Nadat je de brief van het VAPH hebt ontvangen, heb je 3 maanden de tijd om beroep aan te tekenen bij de Arbeidsrechtbank. Voor rechtshulp kun je terecht bij je rechtsbijstandverzekering of je mutualiteit.

Het indienen van een bezwaarschrift bij de Arbeidsrechtbank verandert niets aan de rechten op toekenning van een PVB budget. Alles loopt gewoon door zoals je zelf beslist: deelbudget aanvaarden of weigeren. Stan wil dat alle leden beter op de hoogte zijn, samenspannen en waar mogelijk en nodig samen bezwaarschriften indienen.

Onze collega's van Grip werkten een juridisch uitgewerkt sjabloon uit voor een verzoekschrift aan de arbeidsrechtbank. Zowel personen als advocaten kunnen dit modelverzoekschrift gebruiken. Uiteraard is elke situatie verschillend en moet er telkens worden afgewogen of een deelbudget echt een stap vooruit kan zijn.

Via deze link vind je meer info over het modelverzoekschrift en een begeleidende uitleg.

Belangrijke dingen om te weten:

 • je behoudt je plaats op de wachtlijst PVB, zowel bij gebruik als bij afwijzing van het halve budget. Indien akkoord met je deelbudget, heb je 4 maanden de tijd om je budget op te starten. Je kunt terzelfdertijd beroep instellen bij de arbeidsrechtbank om het gehele budget op te eisen.
 • met je zorgvraag blijf je op dezelfde plaats op de wachtlijst staan voor toekenning van het andere deel van het budget. Er is echter geen enkele garantie wanneer je dit ontbrekende deel gaat ontvangen.
 • het PVB kun je niet combineren met het zorgbudget voor mensen met een handicap (het vroegere BOB), zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden en/of rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH).
 • met een half budget krijg je niet de zorg en ondersteuning die je echt nodig hebt en was toegezegd door een VAPH beslissing.

Infomeer je bij onze stafmedewerker Lies van Urk. Je kan haar een mailtje sturen op dit adres: lies.vanurk@trefpuntstan.be

Reacties

 1. Alexandra godmanAlexandra godman Schreef op 16 januari 2023 om 15:55:13

  Ik wil niet meer maar ook niet minder als waar ik recht op heb
  En wat ik echt discriminatie vindt is dat er patiënten zijn met de zelfde categorie en prioriteit wel vol buget krijgen
  Erger patiënten met minder problemen meer krijgen en al jaren lang
  Waarom hebben die meer recht op menswaardig leven?

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Lees ook

 1. 9 april 2024

  Vraag het aan Sofie - Waar kan ik als persoon met een verstandelijke beperking mensen ontmoeten?

  Informatie Antwerpen Brugge-Oostende Gent-Eeklo Limburg Klein-Brabant Midden-Brabant-Leuven Zuid-Oost-Vlaanderen Pajottenland Tienen Waasland Westhoek Zuid-West-Vlaanderen Noord-West-Brabant
 2. 8 april 2024

  Interview met Steven De Weirdt van Aditi vzw

  Informatie
 3. 26 maart 2024

  Uitvoering arrest Raad van State

  Nieuws Informatie Persoonsvolgend Budget (PVB)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.