FAQ - 2 februari 2023 om 09:00 - 0 reacties

Waar vind ik een adempauze?

Wanneer je als ouder/mantelzorger even op de pauzeknop wilt duwen, gaat dat niet zo makkelijk. De zorg voor je kind met een handicap gaat evengoed onverminderd door.

Op zulke momenten is het mogelijk om de zorg tijdelijk te laten overnemen door anderen, dit noemen we respijtzorg. Dit kan op verschillende manieren ingevuld worden. Je kind kan bijvoorbeeld worden opgevangen in een huiselijke omgeving, aangepast aan zijn/haar specifieke noden en met uitgebreide medische zorg voorhanden. De dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds kan je meer informatie en advies hierover geven. In deze brochure van de Koning Boudewijn Stichting vind je adressen van organisaties die respijt-oplossingen aanbieden in Vlaanderen en Brussel.

Een andere vorm van respijt biedt Casa Clara. Ouders, brussen en families van kinderen met een handicap kunnen hier terecht voor een ontspannen dag, inclusief massage of leuke workshops.

Het is ook mogelijk om pleegzorg in te schakelen, wanneer je als ouders af en toe even ontlast wilt worden. Je kunt dan ondersteuning krijgen van een pleeggezin. Je kind kan bijvoorbeeld af en toe naar een logeergezin gaan om daar gewoon mee te draaien in het gezin en samen activiteiten te doen. Op de website van Pleegzorg Vlaanderen vind je meer informatie.

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Lees ook

 1. 23 juni 2022

  Waar vind ik helpende handen?

  FAQ
 2. 20 september 2023

  Ik wil een huis kopen voor mijn kind: wat zijn de (financiële) gevolgen?

  FAQ Alleen wonen Integratietegemoetkoming (IT) Inkomensvervangende Tegemoetkoming (IVT)
 3. 23 mei 2023

  BOB of Ondersteuningstoeslag - waar heb ik recht op?

  FAQ

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.