FAQ - 2 maart 2023 om 09:00 - 0 reacties

Wat is een persoonsvolgend budget?

Een Persoonsvolgend budget (PVB) is een som geld die je naar eigen inzicht mag besteden, maar wel alleen voor zorg specifiek voor de handicap. Het wordt toegekend aan meerderjarige personen met een handicap, het kan vanaf 17 jaar aangevraagd worden.

Het budget wordt uitgekeerd door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Je kunt er ondersteuning en zorg mee betalen. Dat kan hulp zijn van eigen familie, vrijwilligers, individuele begeleiders of hulpverleners. De hoogte van het bedrag hangt af van je situatie en de zorgzwaarte. Het budget kun je besteden in cash, voucher of een combinatie van beide. Een deel van het budget kun je vrij besteden:

- Voucher: dit is een soort waardebon, het geld krijg je dus niet zelf in handen. Je sluit een contract af met de voorziening die je hebt gekozen. Deze stuurt het contract naar het VAPH. De facturen gaan vervolgens rechtstreeks naar het VAPH en deze betaalt het geld aan de voorziening. Je hebt daardoor zelf weinig werk te doen, maar nadeel is wel dat je minder overzicht hebt waarvoor je precies betaalt. Je kan de ondersteuning alleen inkopen bij organisaties die een vergunning hebben van het VAPH. Let op: de woon- en leefkosten van een voorziening vallen buiten het Persoons Volgend Budget. Deze betaal je zelf of via een andere tegemoetkoming.

- Cash: dit is een geldbedrag waarmee je zelf rekeningen kunt betalen. Het VAPH stort een voorschot van het budget (een vierde deel) op een bankrekening op naam van de budgethouder of de wettelijk verantwoordelijke. Met dit geld betaal je de eerste facturen, zodat je die niet voor hoeft te schieten. Alle kosten die je maakt, dien je in bij het VAPH, je beheert zelf het budget en doet de administratie. Je kunt met het geld bijvoorbeeld ondersteuning betalen bij een voorziening, maar je kunt ook een poetshulp nemen. Je hebt dus meer vrijheid om te kiezen.

- Combinatie: je kunt voucher en cash ook combineren. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je ondersteuning via voucher organiseren bij een voorziening en voor de rest via cash een assistent in dienst nemen.

- Vrij besteedbaar deel: een deel van je PVB mag je vrij besteden en daarvan hoeft je geen bewijzen bij te houden. Hiermee kun je bijvoorbeeld bankkosten of telefoonkosten betalen. Dit vrij besteedbare deel is al onderdeel van je jaarbudget, je krijgt het dus niet extra. Wat je vrij besteedt, kun je niet meer gebruiken voor je overige ondersteuning. Hou er ook rekening mee dat het opvragen van het vrij besteedbaar deel invloed kan hebben op de zorggarantie. Let op: Als je gehele budget al opgaat aan kosten voor een voorziening is er geen budget over voor een vrij besteedbaar deel.

Aanvraag van een persoonsvolgend budget.

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Lees ook

 1. 20 september 2023

  Ik wil een huis kopen voor mijn kind: wat zijn de (financiële) gevolgen?

  FAQ Alleen wonen Integratietegemoetkoming (IT) Inkomensvervangende Tegemoetkoming (IVT)
 2. 23 mei 2023

  BOB of Ondersteuningstoeslag - waar heb ik recht op?

  FAQ
 3. 9 maart 2023

  Wat is de ondersteuningstoeslag?

  FAQ

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.