Nieuws - 30 april 2021 om 11:26 - door Nica Broucke - 0 reacties

Hoera gehandicapt!

Maandag 3 mei gaat het DisABILITY filmfestival van start met een lezing over 50 jaar handicapsactivisme in België. Lees meer en schrijf je in.

Openingslezing door Anaïs Van Ertvelde 'Hoera gehandicapt!'

Wanneer we aan de tumultueuze jaren zestig en zeventig denken, zien we beelden voor ons van studenten die de universiteit bezetten en Dolle Mina's die schoonheidswedstrijden op stelten zetten. Mensen met een handicap? Die ontbreken in dat plaatje. Een gat in de geschiedschrijving en ons collectief geheugen, zo blijkt. In deze periode kwam een golf van handicapsactivisme op gang die tot op de dag van vandaag voelbaar is. Mensen met een beperking gingen in het verzet tegen het uitkleden van de welvaartsstaat, gaven volop kritiek op institutionalisering en betutteling, en verbeelden voor zichzelf een heel andere wereld.

In haar openingsspeech zet Anäis Van Ertvelde ook dr. Renée Portray (foto) in de kijker, die pionierswerk heeft verricht voor kinderen met een verstandelijke handicap. Zij bracht in 1959 ouders en kinderen met een verstandelijke handicap samen in de Nationale Vereniging voor Hulp aan Verstandelijke Gehandicapten (NVHVH). Die vereniging groeide later uit tot Vlaamse Vereniging voor Hulp aan Verstandelijke Gehandicapten (VVHVG), vervolgens Inclusie Vlaanderen en werd sinds 2019 STAN, Trefpunt VerSTANdelijke Handicap gedoopt.

Anaïs Van Ertvelde bestudeert de geschiedenis van mensen met een beperking en bereidt een doctoraat voor onder begeleiding van Monika Baar (Universiteit Leiden). Haar openingslezeing gebeurt online. Je moet je wel inschrijven. Dit kan via onderstaande link.

 

Meer dan 11 fillms en documentaires:

Het disABILITY filmfestival wil de bestaande beeldvorming over personen met een handicap ter discussie stellen. Mensen met een handicap zijn niet altijd en overal afhankelijk. Hun leven kan niet herleid worden tot kommer en kwel. Vanuit deze overtuiging wil het festival een platform zijn van en voor mensen met een beperking om samen met anderen te pleiten voor een meer genuanceerde beeldvorming. Met de films, docu’s, lezingen en workshops die we organiseren, zetten ze een eerste stap in die richting. 

Je kan alle films online bekijken. Reserveren is wel noodzakelijk. Dat doe je hier.

Meer over de geschiedenis van STAN, lees je hier.

STAN-medewerkers Lies van Urk van het Kenniscentrum en Ingrid Maes, support lokale groepen, verwelkomen je graag in de Bibliotheek van Leuven (Tweebronnen) waar een expo met taboekdoorbrekende cartoons loopt. Kom hen een bezoekje brengen. Meer info hier.

Schrijf je ook meteen in voor de film 'Don't Worry He Won't Get Far On Foot' van Gus van Sant op donderdag 6 mei. 

 

 

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd