Bezoek ons in de bib tijdens het DisABILITY filmfestival

Bekijk er een kleine expo van cartoons en vind info over verstandelijke handicap.

Deel:

Lies van Urk en Ingrid Maes van STAN verwelkomen je graag in de Bib Leuven. Je kan er cartoons bekijken die het taboe rond humor en handicap doorbreken en er is een speciale stand met boeken over verstandelijke handicap. 

STAN Trefpunt vzw is gastheer op het DisABILITY Filmfestival in Leuven. Op donderdag 6 mei presenteren we de film ‘Don’t worry, he won’t get far on foot’.

Maar er is meer: STAN-stafleden Lies van Urk en Ingrid Maes zijn gedurende het festival aanwezig in de BibTweebronnen in Leuven. Ze geven je graag een rondleiding op de tentoonstelling met tekeningen van John Callahan, de cartoonist op wiens leven bovenstaande film is gebaseerd. De tekeningen worden aangevuld met cartoons uit de tentoonstelling ‘Ha Ha Handicap’ (2005) van vzw GRIP (Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een Handicap) die taboes rond humor en handicap doorbreken.

Tijdens de tentoonstelling en het filmfestival, voorziet de Bib een themastand met boeken over verstandelijke handicap. Lies en Ingrid verwelkomen je graag voor een gezellige en coronaveilige babbel en geven je meer uitleg over onze vzw Trefpunt STAN die al sinds 1959 bestaat. Lees hier meer over de rijke geschiedenis van STAN.

Hier vind je het overzicht van alle films die tijdens het DisABILITY Filmfestival dat loopt van 3 tot 8 mei, worden getoond. Registreer je voor ‘Don’t worry, he won’t get far on foot’ op donderdag 6 mei.

Hier vind je info over de Bib. logo bib.png

Prijzen

Tickets voor het onlinefestival zijn gratis, maar je moet je wel inschrijven. Dit doe je via de website van het DisABILITY filmfestival. Klik hier.

Je kan de Bib Tweebronnen gewoon binnenstappen tijdens de openingsuren. Wil je Lies of Ingrid van STAN graag ontmoeten? Stuur dan een mailtje naar hallo@trefpuntstan.be

Nieuws

 1. Nieuws - 30/04/2021

  Hoera gehandicapt!

  Maandag 3 mei gaat het DisABILITY filmfestival van start met een lezing over 50 jaar handicapsactivisme in België. Lees meer en schrijf je in.
 2. Getuigenis - 22/04/2021

  STAN heeft jou nodig

  Ria Bruyneel, voorzitter van Trefpunt STAN en moeder van Leen, vertelt waarom uw steun zo belangrijk is. 
 3. Opinie - 21/04/2021

  Een bom(metje) onder het zorgbudget?

  De arbeidsrechter in Ieper geeft 27 bewoners van het MPI De Vleugels in Klerken gelijk in hun klacht tegen het VAPH (Vlaams Agentschap Personen met een Handicap): de daling van hun zorgbudget is onredelijk. Het vonnis van de arbeidsrechtbank is belangrijk, vindt Johan Van Holderbeke, voorzitter van STAN Gent-Eeklo.
 4. Opinie - 16/04/2021

  Iedereen Kevin

  Het nieuws dat Kevin, een jongeman van 29 uit Lommel met een verstandelijke beperking, werd aangevallen door een groepje jongeren, beroert iedereen. We wensen Kevin en alle andere personen met een beperking veel moed toe om de angst niet de bovenhand te laten nemen.  
 5. Informatie - 15/04/2021

  STAN informeert: nieuwe regeling Budgetbepaling Persoonsvolgend Budget (PVB): verandert mijn budget of niet?

  Bij de aanvraag van een Persoonsvolgend Budget (PVB) wordt aan de hand van je ondersteuningsvraag en de gegevens die het multidisciplinair team verzamelt, een budgetcategorie voorgesteld. Dit geeft een idee van hoeveel geld je per jaar zou kunnen krijgen.  
 6. Informatie - 12/04/2021

  STAN informeert: combineren van zorgtoeslag en inkomensvervangende/ integratietegemoetkoming niet meer mogelijk

  In eerdere nieuwsberichten hebben jullie kunnen lezen over de leeftijdsverlaging van de inkomensvervangende en integratietegemoetkoming (IVT en IT) van 21 naar 18 jaar. Door deze verlaging werd het opeens mogelijk om de zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte (Groeipakket) te combineren met de genoemde tegemoetkomingen. Dat is echter niet de bedoeling, dus de Vlaamse Regering doet een voorstel voor een wijzigingsbesluit; de zorgtoeslag kan nog wel toegekend worden tot 21 jaar, maar de combinatie met een IVT en/of IT zal niet mogelijk zijn.

Activiteiten in jouw buurt

STAN organiseert over heel het land interessante infosessies, boeiende lezingen en leuke activiteiten.
Hier kom je te weten wat onze lokale groepen voor jou in petto hebben.

 1. 20 mei 2021

  Webinar GiPSo - 'Goed en duurzaam samen-leven in een nieuw project … kan de natuur het ons leren?

  In deze webinar brengt Valérie Carrette, medewerker van de organisatie Hefboom voor sociaal en duurzaam ondernemen, het kader van de permacultuur en hoe we met dit kader naar de realiteit van onze (ouder)initiatieven kunnen kijken. Thema’s die aan bod komen, zijn: hoe kunnen we denken als een ecosysteem? Hoe kunnen we vanuit zelfzorg groeien naar ons volle potentieel, hoe kunnen we elkaar echt beluisteren, feedback en steun geven, hoe ontwikkelen we een levende en veerkrachtige groep, hoe kunnen we ons verbinden met de wereld rondom ons?
 2. 26 mei 2021

  Webinar GiPSo - Zelf een woon- of dagbestedingsproject starten!

  GiPSo organiseert een online infomoment voor iedereen die overweegt een woon- of dagbestedingsproject op te starten. 
 3. Nieuwpoort

  4 september 2021

  Boottocht met de Yzerstar

  Wie gaat mee bootjevaren op de Yzer met ons? Paul Bruno gaat alvast mee aan boord. 
 4. 15 september 2021

  Praatcafé STAN ontvangt Dirk De Wachter

  Lieven Bax van STAN Antwerpen interviewt psychiater Dirk De Wachter over omgaan met kwetsbaarheid en beperking. 
 5. 16 oktober 2021

  Reis mee naar Kreta van 16 tot 23 oktober

  Corona strooide roet in het eten, maar we hopen dat er in het najaar weer zal kunnen gereisd worden. Daarom organiseert STAN Antwerpen een all-inclusive naar de Griekse zon.
 6. Glabbeek, Hangaar 44

  17 oktober 2021

  Jubileum STAN TIENEN

  STAN TIENEN wordt inmiddels 61,5 jaar. We hebben nog een feestje tegoed. Save the date!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.