Informatie - 30 januari 2024 om 09:59 - door Sofie Leconte - 0 reacties

Uitbreiding spoedprocedure persoonsvolgend budget (PVB)

Personen die lijden aan één van de specifieke snel degeneratieve aandoeningen uit de limitatieve lijst (*), kunnen een persoonsvolgend budget (PVB) aanvragen via de spoedprocedure.

Op 1 januari 2024 werd deze spoedprocedure PVB uitgebreid. Dit voor personen met een beperkte levensverwachting door een vergevorderd stadium van een evolutieve neuromusculaire, neurodegeneratieve of bindweefselaandoening. Wegens de medische hoogdringendheid van hun zorgvraag is het ook voor hen noodzakelijk om snel het geschikte budget te krijgen.

Wanneer kom je in aanmerking voor de uitbreiding van de spoedprocedure?

Je komt in aanmerking wanneer alle onderstaande voorwaarden vervuld zijn:

 • Je bent tussen 18 jaar en 65 jaar.
 • Je beschikt reeds over een toewijzing van een persoonsvolgend budget of je kreeg een persoonsvolgend budget ter beschikking gesteld.
 • Je lijdt aan een vergevorderd stadium van een neuromusculaire, neurodegeneratieve of bindweefselaandoening.
 • Door die aandoening wordt ingeschat dat je op het moment van de aanvraag een beperkte levensverwachting hebt.
 • Je hebt een definitieve hoge zorgnood die bovendien voldoet aan minstens 2 van de volgende specifieke voorwaarden:
  • Je vertoont ernstige slikmoeilijkheden waardoor de aanwezigheid van een bekwame helper noodzakelijk is om tijdens de maaltijden te zorgen voor houdings- en kaakpositionering of waardoor sondevoeding of parenterale voeding noodzakelijk is. 
  • Je bent volledig afhankelijk van derden om transfers en verplaatsingen uit te voeren. Transfer- en mobiliteitshulpmiddelen maken geen zelfstandige transfer of verplaatsing mogelijk.
  • Je hebt een ernstige stoornis van de spraak waardoor je geen hulp kan inroepen. 
  • Je hebt een bijkomende complexe medische problematiek waarbij er continu gespecialiseerd toezicht nodig is (bekwame helper of professionele zorgverlener). Zonder dat toezicht kan je in een levensbedreigende situatie terechtkomen.

Als het VAPH vaststelt dat aan bovengenoemde criteria voldaan is, krijg je een persoonsvolgend budget ter hoogte van budgetcategorie 16 toegewezen. Als de toegewezen budgetcategorie niet volstaat, kan je alsnog een zorgzwaarte-instrument (ZZI) indienen.

Op de website van het VAPH vind je informatie over hoe je een PVB via de spoedprocedure kan aanvragen. Je vindt er ook bijhorende formulieren. 

(*) Het VAPH stelde een limitatieve lijst op van specifieke snel degeneratieve aandoeningen. Raadpleeg de lijst hier.

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd