FAQ - 1 september 2022 om 09:00 - 0 reacties

Wat is het eerste wat je moet doen wanneer je een persoonlijke-assistentie budget krijgt?

Je hebt de langverwachte brief in de bus gekregen, dat je de beschikking krijgt over een persoonlijke-assistentie budget. Je hebt nu vier maanden de tijd om je budget op te starten. Wat is het eerste wat je nu moet doen?

Het persoonlijke-assistentie budget wordt toegekend aan de budgethouder. Dit kan de persoon met een handicap zelf zijn of een wettelijk vertegenwoordiger. In het geval van minderjarigen is het meestal één van de ouders die deze rol op zich neemt, er kan uiteindelijk maar één iemand de eindverantwoording dragen. Belangrijk om te weten bij de keuze wie de budgethouder wordt, is dat je als budgethouder geen persoonlijk assistent kunt zijn van je kind. Je kunt niet op hetzelfde moment werkgever en werknemer zijn.

De budgethouder treedt op in naam van het kind, tekent contracten en beheert de rekening. De eerste stap om het budget op te starten, is namelijk het openen van een zichtrekening. Deze mag op naam staan van:

 • de wettelijk vertegenwoordiger (bijvoorbeeld ouder, voogd, voorlopig bewindvoerder)
 • de persoon die aangesteld werd via een akte van de notaris
 • de minderjarige persoon met een handicap

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap vraagt een bewijs dat dit rekeningnummer op naam staat van de opgegeven rekeninghouder. Het is belangrijk dat je dit bewijs toevoegt als je de gegevens over de opstart van je budget doorgeeft aan hen.

Zie ook Starten met je budget.

Herbekijk het webinar "Hoe een PAB te starten en te besteden?"

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Lees ook

 1. 23 juni 2022

  Waar vind ik helpende handen?

  FAQ
 2. 20 september 2023

  Ik wil een huis kopen voor mijn kind: wat zijn de (financiële) gevolgen?

  FAQ Alleen wonen Integratietegemoetkoming (IT) Inkomensvervangende Tegemoetkoming (IVT)
 3. 23 mei 2023

  BOB of Ondersteuningstoeslag - waar heb ik recht op?

  FAQ

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.