FAQ - 20 september 2023 om 10:58 - 0 reacties

Ik wil een huis kopen voor mijn kind: wat zijn de (financiële) gevolgen?

Welke gevolgen heeft de aankoop van een huis voor het kadastraal inkomen en voor de tegemoetkoming van je kind? 

Stel: je wil een huis aankopen voor je gehandicapt kind. Hij/zij gaat daar zelf inwonen. Heeft die aankoop invloed op het KI (Kadastraal inkomen) en met een eventuele verlaging van de IVT – IT (inkomens vervangende- en integratietegemoetkoming)?  

Antwoord:

Het kadastraal inkomen (KI) op zich wordt niet aangerekend. De wet bepaalt wel dat rekening gehouden moet worden met het belastbaar inkomen. Een woning waarvan je eigenaar of vruchtgebruiker bent en die je zelf bewoont (dwz dat je daar gedomicilieerd staat) daarvan heeft het KI op je belastbaar inkomen geen impact en dus ook geen verlaging van het IVT-I van je kind. 

Een woning die je niet zelf bewoont, daarvan zal het KI (en bijkomend met een verhogingscoëfficiënt) wel verschijnen op je aanslagbiljet personenbelasting en zal dus je belastbaar inkomen verhogen. 

Dit zal de inkomens vervangende- en integratietegemoetkoming wel doen dalen. Er worden echter wel vrijstellingen toegepast, maar deze vrijstellingen worden toegepast op alle belastbare inkomsten.  

Belangrijke toevoeging: Het KI van een tweede (of meerdere) eigendom(men) heeft wel invloed op de tegemoetkoming.

Nog vragen? Stel ze aan hallo@trefpuntstan.be

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Lees ook

 1. 23 mei 2023

  BOB of Ondersteuningstoeslag - waar heb ik recht op?

  FAQ
 2. 9 maart 2023

  Wat is de ondersteuningstoeslag?

  FAQ
 3. 2 maart 2023

  Wat is een persoonsvolgend budget?

  FAQ

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.