Nieuws - 29/01/2021

Wie krijgt een corona-vaccin?

STAN informeert

De vaccinatiestrategie zoals ze nu is uitgerold, is niet helemaal duidelijk voor mensen met een handicap. Dit is de - huidige - stand van zaken. 

Stand van zaken rond vaccinaties: wie wordt wanneer ingeënt? 

Dit is wat we nu weten: 

 • Wie 18 jaar en ouder is en in een leefgroep woontwordt in de eerste fase gevaccineerd (dat is tegen eind februari, begin maart*). Ook wie tijdelijk thuis woont  maar normaal wel woonondersteuning krijgt, krijgt een prikJe moet dan wel op de twee vaccinatiemomenten aanwezig zijn.  

 • Voor personen (18+) die gebruik maken van de dagbesteding is het nog niet duidelijk of ze ook in deze eerste fase een vaccinatie krijgen. Hierover wordt op dit moment overlegd. STAN pleit ervoor om geen onderscheid te maken wie in een leefgroep woont en zij die naar dagcentra aan. Lees hierover het opiniestuk van Dries Fonteyn  

 • Krijg je geen collectieve ondersteuning en ben je ouder dan 18Dan word je samen met de rest van de bevolking gevaccineerd. Op basis van leeftijd en risicoprofiel zal bepaald worden wie hier voorrang heeft. 

 • Ben je 18 jaar of ouder en maak je gebruik van verblijf binnen de rechtstreeks toegankelijke hulp of kortverblijf? Dan kan je een vaccin krijgen in de eerste fase (eind februari/maart), op voorwaarde dat je op beide vaccinatiemomenten aanwezig kan zijn en dat je op langere termijn aanwezig bent. VAPH zegt dat het niet de bedoeling is dat je enkel verblijft bij je ondersteuner om een vaccin te krijgen maar wat en hoe ze dit zien, is nog niet duidelijk 

 • Wie jonger is dan 18 jaar (minderjarigen) wordt niet gevaccineerd in de eerste fase. Het is nog onvoldoende duidelijk wat de uitwerking is van de verschillende vaccins bij deze groep. 

Klik hier voor de meest actuele informatie van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). 

*Opmerking: afhankelijk van de leveringen van vaccins! 

Lees ook

 1. 01 maart 2021

  Wanneer een vaccin voor de dagcentra? (bis)

 2. 23 november 2020

  648 beroepsprocedures tegen Correctiefase 2

 3. 23 juli 2020

  KIJKTIP: Down the Sea

Ontvang STAN in jouw mailbox

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.