Andere - 17 maart 2022 om 10:25 - 0 reacties

Onderzoek: deeltijdse opvang in Multifunctioneel centrum

De onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek (KU Leuven) start binnenkort een onderzoek naar welke gedachten en gevoelens meespelen bij ouders van een kind met een ernstige beperking die overwegen om hun kind deeltijds in een residentiële leefgroep te laten opvangen (verblijf in een MFC voor minderjarigen).  Het onderzoek staat onder leiding van Sien Vandesande (postdoc) en Bea Maes (promotor).

Concreet gaat het om ouders die overwegen om hun thuiswonend kind enkele nachten per week te laten verblijven (nachtopvang) in een residentiële zorgvoorziening:

 • Ouders van een kind/jongere/jongvolwassenen tussen 1 en 21 jaar.
 • Deze kinderen hebben een ernstig of diep verstandelijke beperking (of functioneren op dat niveau als er geen officiële diagnose is). Ouders van kinderen die ook een bijkomende sensorische en/of fysieke beperking hebben, mogen ook deelnemen aan het onderzoek.
 • De ouders overwegen actief een eventuele deeltijdse overstap in zorg, waarbij hun kind deeltijds naar een residentiële leefgroep zou gaan (er zijn indicaties dat ze dit actief overwegen, zoals ze praten erover, ze informeren zich bij voorzieningen, ze hebben zich alvast op een wachtlijst geplaatst…).
 • De overstap die ouders overwegen is deeltijds (het kind slaapt nog min. 2 nachten per week thuis) en is nieuw (de ouders deden nog geen eerder beroep op structurele residentiële opvang). Ouders van kinderen die reeds naar dagopvang gaan kunnen wel deelnemen, zolang ze geen structureel beroep doen op nachtopvang.
 • Ouders zijn bereid om op een open manier te vertellen over hun overwegingen en beslissingsproces.

De ouders worden geïnterviewd tijdens een éénmalig huisbezoek. De interviews staan gepland vanaf mei 2022 (met een voorafgaand kort telefoongesprek met de ouders vanaf eind april 2022).

Wil je meewerken of heb je nog vragen, neem dan contact via mail (bo.broeckx@student.kuleuven.be) of via 0493521233.

Documenten

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Lees ook

 1. 31 maart 2022

  Onderzoek: Brussen

  Andere
 2. 17 maart 2022

  Onderzoek: toegankelijkheid gezinszorg

  Andere
 3. 02 maart 2021

  Vrijwilliger in de kijker: Fanny Meyers

  Andere Vrijwilliger

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.