Getuigenis - 4 oktober 2023 om 11:43 - 10 reacties

Vrijwilliger in de kijker: Mia Sneyers

‘Ik doe dit graag en houd zo de herinnering aan mijn zoon levendig’

STAN vertrouwt op een sterke groep enthousiaste vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten in de lokale groepen. Mia Sneyers, bijna 70 jaar, afkomstig uit Hasselt, is een van hen. Deze actieve gepensioneerde verpleegster zet zich al bijna 4 decennia lang in voor mensen met een (verstandelijke) beperking.

Hoe en wanneer ben je bij STAN terechtgekomen?

“Ik ben in 1982 bevallen van een zoon met het Downsyndroom. Via onze huisarts ben ik in contact gekomen met de thuisbegeleiding van vzw Stijn, de Dienst Ambulante Begeleiding (DAB). Van de thuisbegeleidster hoorde ik dat er in Limburg een groep jonge ouders is die regelmatig samenkomen en activiteiten organiseren. Ik vond het belangrijk om te kunnen praten met lotgenoten, en ook voor mijn 2 andere zonen was het goed om andere broers en zussen te leren kennen. Zo bouwden we vriendschappen en contacten op. Samen met het gezin gingen we op uitstap en bezochten we scholen en instellingen.

 

Al snel werd me gevraagd of ik tijd had om in het bestuur te komen. Hoewel ik weinig vrije tijd had, heb ik het toch gedaan. Ik ben mijn hele loopbaan verpleegkundige geweest, en nu ben ik al 6 jaar met pensioen. Ik werd ook bezoekouder op vraag van mijn gynaecoloog: iedereen is in blijde verwachting, maar soms moeten we ook minder goed nieuws brengen, en ze vroegen me of ik daarbij kon helpen. Ik ging vaak op kraambezoek en vertelde over mijn zorgenkind die stapsgewijs leerde maar een zon in huis was. Ja, Dieter was altijd vrolijk en goed gehumeurd. Hij was vaak ziek, en de schooljuf zei dat zijn afwezigheid invloed had op de sfeer in de klas.

 

Mijn zoon ging naar de gewone kleuterschool in ons dorp, Godsheide. De bestuursleden waarmee we nu nog werken zijn ouders van kinderen waarmee onze Dieter naar school ging. Zo zijn er Magda Steegmans, de moeder van Kristien, het boezemvriendinnetje van Dieter en Christel de Vriesmama van Cornélian en bezieler van het kenniscentrum Downsyndroom Vlaanderen (foto hieronder)

Christel De Vries met zoon Cornélien

 

Omdat we allemaal werkende ouders waren, was er behoefte aan voor- en naschoolse opvang voor onze kinderen. Toen ze naar het buitengewoon onderwijs gingen, bleek er geen opvang te zijn. In 1993 hebben we samen met de afdeling Limburg van vzw Ons Kind een huis gekocht en zelf opvang georganiseerd, ook tijdens de vakantiemaanden. We kregen steun van de stad Hasselt en van Kind en Gezin, want alleen met vrijwilligers redden we het niet.

We hebben het huis zelf gerenoveerd, en dan pas merk je wat er allemaal bij komt kijken. Om financieel te kunnen blijven bestaan, klopten we aan bij serviceclubs, organiseerden we barbecues en en kunstveiling… We kregen ook de vraag om zussen en broers op te vangen en we zorgden voor huiswerkbegeleiding. Er was een wachtlijst en erwaren extra personeelsleden nodig.

Daarom hebben we op een bepaald moment het huis overgedragen aan het dagcentrum Het Roer in Hasselt, een dagcentrum voor volwassenen met een beperking. Nu is dat een unit geworden van Covida. Dat viel ongeveer samen met het overlijden van mijn zoon Dieter in 1996. Leven met zijn aangeboren hartafwijking lukte niet meer.               

Ik moest hem loslaten, maar ik kon de wereld rondom hem en de vriendschappen die we hadden opgebouwd niet loslaten. Want je bent een heel andere ouder als je een kind hebt met een beperking.

Onze zoon Dieter van ons heengegaan in 1996Onze zoon Dieter

‘Je bent een heel andere ouder als je een kind hebt met een beperking’

Wat zijn de voornaamste activiteiten van STAN Limburg? Bij welke activiteiten ben jij betrokken?

"We organiseren voornamelijk bijeenkomsten waar onze gasten kunnen dansen. Toen onze kinderen pubers waren, zagen ze hun leeftijdsgenootjes uitgaan, en zij konden niet mee. Zo zijn we zelf feestjes beginnen organiseren in ons huis. Later kregen we een zaaltje in Het Roer ter beschikking. Het zijn themafeesten, we organiseren er een 5 à 6 per jaar: in september is er onze kermisfuif met smoutebollen, pompoensoep bij HalloweenKerstfeestje en een nieuwjaarsreceptie, een paas- en een zomerfuif. Meestal zijn we met een 30-tal gasten, het merendeel is STAN-lid en we nodigen ook mensen uit van de voorziening waarvan we de zaal gebruiken.

Magda Steegmans met dochter Kristien MartensJPG Magda Steegmans met dochter Kristien

Wat is de leukste herinnering/het mooiste moment van de afgelopen jaren? Aan welk moment denk je met een warme glimlach terug?

Het is moeilijk om er één uit te halen, want er zijn er zoveel. Ik herinner me een bijzonder moment tijdens de begrafenis van onze zoon Dieter. Terwijl mensen hun condoleances kwamen aanbieden, naderde een jong meisje met een beperking me en omhelsde me. Ze vroeg: 'Wanneer gaan we nog eens dansen?' Dit raakte me diep en deed me beseffen dat het leven doorgaat, dat we het verleden moeten loslaten en de toekomst moeten omarmen. Het toonde me ook dat Dieter blijft voortleven in de harten van anderen. Hij zou nu in de 40 zijn. Het ontroert me ook om veel van Dieters klasgenoten tegen te komen in het Roer.

 

Waarom ben je vrijwilliger bij STAN? Wat haal je er zelf uit?

Zoals ik al eerder zei, doe ik  het  vrijwilligerswerk bij STAN voor de glimlach op de gezichten van de gasten. Ik ben dankbaar dat ik mijn zoon heb gekend en zo in deze bijzondere wereld terecht ben gekomen. Het geeft me enormveel voldoening om met de gasten plezier te maken. Er voor te zorgen dat de ouders een beetje vrije tijd hebben, een praatje kunnen maken met andere ouders en informatie kunnen uitwisselen.

 

Wat is de belangrijkste les die jij hebt geleerd van mensen met een verstandelijke beperking?

Mensen met een verstandelijke beperking zijn ongelooflijk eerlijk en oprecht. Ze leven in het nu-moment en zijn blij met wat ze hebben en met wat hen wordt aangeboden. Ze stralen geluk uit. Ze zijn blij met de begeleiding die ze krijgen en met de kans om een nieuwe dag te beginnen. Ik probeer die oprechte vreugde en dankbaarheid vast te houden en toe te passen in mijn eigen leven.

 

Wat zou je graag nog eens willen doen/organiseren met STAN Limburg?

Ik zou graag zien dat we meer middelen hebben, zodat we een danslerares kunnen inhuren om onze gasten wat danspasjes bij te brengen. Momenteel rust alles op de schouders van de vrijwilligers, en vaak vragen we ons af hoe lang we dit nog kunnen volhouden. We hebben recentelijk gesproken met de mensen van Pasform, die verschillende activiteiten organiseren, maar zij zijn professionals en dat is voor ons te duur. We willen ook graag jongere vrijwilligers aantrekken voor onze opvolging en om de administratieve taken op zich tenemen. Verder willen we graag een ondersteuningsgroep voor broers en zussen (brussen) opzetten. Ik krijg ook regelmatig een telefoontje over een hulpvraag, over de verandering in de wetgeving. Een luisterend oor is belangrijk, maar nog belangrijker is een gerichte doorverwijzing. Waar is de juiste hulp op maat te vinden? We kunnen helaas niet zelf alles beantwoorden.

 

'Samen hebben we veel ervaring en kunnen we de krachten bundelen. Samen staan we sterk. '

 

Als je een onbeperkt budget had, wat zou je dan zeker willen realiseren? Welke maatregel zou je direct invoeren?

Als ik een onbeperkt budget had, zou ik allereerst de administratieve rompslomp rondom de aanvraag voor een Persoonsvolgend Budget (PVB) vereenvoudigen. Het PVB is misschien nuttig voor jonge ouders, maar het is ingewikkeld voor ouderen. ZOOM vzw kan hierbij helpen, maar graag het volledige PVB waarop de budgethouders recht hebben, ter beschikking stellen.

 Elvire Schoemans en Titia Houben (3)Onze nieuwste vrijwilliger Elvire Schoemans en Titia

Ik zou ook de voor- en naschoolse opvang willen uitbreiden en betaalbaarder maken, ook voor mensen met een lager inkomen. In onze regio zijn er al verschillende kinderdagverblijven gesloten omdat ze tekort hebben aan middelen voor personeel .

Vooral jongeren met een beperking hebben meer begeleiding nodig. De begeleiders verdienen ook een betere verloning. Het is essentieel dat onze jongeren in een veilige omgeving kunnen opgroeien. 

Verder zou ik het vervoer voor mensen met een beperking willen verbeteren en goedkoper maken. De problemen rondom het leerlingenvervoer komen steeds weer in het nieuws bij het begin van het schooljaar, maar verdwijnen dan uit de actualiteit. Mensen met een beperking moeten naar school kunnen gaan zonder urenlang in een bus te moeten zitten.

 

Tot slot, welke boodschap wil je overbrengen aan de leden van STAN? Wat hoop je voor de toekomst van STAN?

Ik hoop dat 'Brussel' de zorgvragen die nu bij ons terechtkomen serieus neemt en beantwoordt. Het zou ook nuttig zijn als STAN meer informatie geeft over de zorgvragen en tegemoetkomingen voor personen met een beperking. 

Bovendien is het cruciaal dat STAN blijft optreden als een oudervereniging en invloed uitoefent op het beleid. We moeten nog actiever zijn als drukkingsgroep. We zijn voorstander van inclusie, maar mensen met een verstandelijke beperking hebben nog steeds ondersteuning nodig. We moeten niet te beschermend zijn, maar bewustzijn creëren dat ze wel degelijk zelfstandig kunnen functioneren, zij het met de juiste ondersteuning. STAN kan hierin een rol spelen.

Voor de leden zou ik willen oproepen op lid te blijven, zodat het contact met andere ouders blijft. Samen hebben we veel ervaring en kunnen we de krachten bundelen. Samen staan we sterk. 

Dit interview verscheen in het herfstnummer van het STAN Magazine, dat is het gratis ledenblad van STAN Trefpunt Vertandelijke Handicap. Ook lid worden? Check dan hier de voordelen.

 

Reacties

  1. cwlcDZpMcwlcDZpM Schreef op 13 oktober 2023 om 13:17:53

    <a href=http://alevitra.mom>cialis viagra o levitra</a> In support of this notion, several trials have been performed to improve the anti tumor immune response with anti angiogenic drugs 176

  2. AnatrictAnatrict Schreef op 17 oktober 2023 om 03:15:02

    http://kawaiiworld.anihub.me/viewtopic.php?id=9
    http://vsedljavas.goodbb.ru/viewtopic.php?id=16
    http://vozlublennaya.mybb.sumy.ua/viewtopic.php?id=12205
    http://nevadatan.bbcity.ru/viewtopic.php?id=541
    http://catswarriors.userforum.ru/viewtopic.php?id=309
    http://odessa.pogovorim.su/viewtopic.php?id=1068
    http://thesleepinghusband.rolka.me/viewtopic.php?id=12738
    http://familyroleplay.rusff.me/viewtopic.php?id=34
    http://rusmassag.webff.ru/viewtopic.php?id=2104
    http://testleks3.rusff.me/viewtopic.php?id=3
    <a href=http://severnoyesiyanie.f-rpg.me/viewtopic.php?id=21>Нейросеть девушки 18</a>
    <a href=http://htttpwitch765ru.webtalk.ru/viewtopic.php?id=57>Приобрести прокси с высокой степенью анонимности</a>
    <a href=http://wolfpac.mybb.ru/viewtopic.php?id=105>Купить приватные прокси с быстрым соединением</a>
    <a href=http://theboystest.rusff.me/viewtopic.php?id=29>простой способ контролировать свои криптовалютные счета</a>
    <a href=http://kashira.rusff.me/viewtopic.php?id=405>заработок на соцсети</a>
    <a href=http://httphpgame.topbb.ru/viewtopic.php?id=85>Опасные морские путешествия</a>
    <a href=http://3school.webtalk.ru/viewtopic.php?id=75>глаз бога моделька</a>
    <a href=http://googlecom.spybb.ru/viewtopic.php?id=342>нейросеть генератор картинок из текста</a>
    <a href=http://worldfirst.rolebb.ru/viewtopic.php?id=334>женский женщина одежда</a>
    <a href=http://silmalotr.rolka.me/viewtopic.php?id=258>купить постельное белье из поплина в москве</a>
    <a href=http://vkupe.rusff.me/viewtopic.php?id=246>нейросеть делает картинку сбербанк</a>
    <a href=http://blind.mybb.ru/viewtopic.php?id=1030>производители домашней одежды иваново оптом</a>
    <a href=http://mayabrikosov.mybb.ru/viewtopic.php?id=123>озон скидки на постельное белье василиса купить</a>
    <a href=http://pjatajapulja.anihub.me/viewtopic.php?id=11>глаз бога гео</a>
    http://mirsakyri.narutoforum.ru/viewtopic.php?id=27
    http://sai.rolebb.ru/viewtopic.php?id=25
    http://fkvrn.webtalk.ru/viewtopic.php?id=661
    http://mels.webff.ru/viewtopic.php?id=13
    http://ljnkzncv.webtalk.ru/viewtopic.php?id=21
    http://forum3bbru.bbok.ru/viewtopic.php?id=14
    http://witchsuper4bb.4bb.ru/viewtopic.php?id=223
    http://stefanio2.rusff.me/viewtopic.php?id=14
    http://dubel.webtalk.ru/viewtopic.php?id=15
    http://kantana.5bb.ru/viewtopic.php?id=264
    http://domnazelenoy.mybb.ru/viewtopic.php?id=1628
    http://tipocross.rusff.me/viewtopic.php?id=4
    http://classicrock.9bb.ru/viewtopic.php?id=67
    http://hotsummer.hutt.live/viewtopic.php?id=287
    http://girlsarelove.webff.ru/viewtopic.php?id=100
    https://moscow.mybb.ru/viewtopic.php?id=32378
    http://vazanue.mybb.ru/viewtopic.php?id=472
    http://tialur.0bb.ru/viewtopic.php?id=12
    http://cuentos.rusff.me/viewtopic.php?id=29
    https://weneedtotest.rusff.me/viewtopic.php?id=9
    <a href=http://the69eyes.mybb.ru/viewtopic.php?id=579>Нейросеть рисует по словам</a>
    <a href=http://bleach.5bb.ru/viewtopic.php?id=156>купить прокси deer</a>
    <a href=http://narutoanime2010.animebb.ru/viewtopic.php?id=6>надежные прокси-серверы</a>
    <a href=http://med.topf.ru/viewtopic.php?id=317>кошелек дл¤ криптовалюты какой лучше</a>
    <a href=http://bukinu.webtalk.ru/viewtopic.php?id=88>заработок на социальных сетях через создание видеоконтента и стриминг</a>
    <a href=http://politoboz.mybb.ru/viewtopic.php?id=12>Изображения парусников в опасных условиях</a>
    <a href=http://smile.forumrpg.ru/viewtopic.php?id=72>что делает глаз бога</a>
    <a href=http://pivovar.webff.ru/viewtopic.php?id=34>нейросеть по скрещиванию картинок</a>
    <a href=https://utoptest.rusff.me/viewtopic.php?id=37>г иваново фабрики одежды</a>
    <a href=http://simssyper1.rusff.me/viewtopic.php?id=45>купить недорогое постельное белье хорошего качества</a>
    <a href=http://gorodgrehov.mybb.ru/viewtopic.php?id=353>Рисунки нейронной сети</a>
    <a href=http://googlecom.spybb.ru/viewtopic.php?id=337>купить соксы прокси</a>
    <a href=http://yota.mybb.ru/viewtopic.php?id=62>SSL прокси</a>
    <a href=http://radioastralia12345.love-mix.me/viewtopic.php?id=18>кошелек дл¤ криптовалюты huobi</a>
    <a href=http://zabvenietib.4bb.ru/viewtopic.php?id=115>финансовые перспективы для талантливых и креативных соцмедиа-авторов</a>
    <a href=http://bausov.mybb.ru/viewtopic.php?id=10>Борьба с природными силами</a>
    <a href=http://mlmwmzmillioner.rolevaya.com/viewtopic.php?id=10297>как пользоваться глазом бога в телеграмме</a>
    <a href=http://raznoe.forum.cool/viewtopic.php?id=325>нейросеть картинку в аниме стиль</a>
    <a href=http://cirkus.rolevaya.com/viewtopic.php?id=242>мода новосибирск интернет магазин женской одежды</a>
    <a href=http://theempire.mybb.ru/viewtopic.php?id=573>купить комплект постельного белья 1 5 спальный</a>
    !@#

  3. BVZ_Moskva_kBVZ_Moskva_k Schreef op 21 november 2023 om 11:09:23

    Быстромонтажные здания: экономический доход в каждом блоке!
    В современном обществе, где время имеет значение, строения быстрого монтажа стали настоящим спасением для коммерции. Эти новейшие строения обладают повышенную прочность, финансовую эффективность и скорость монтажа, что придает им способность отличным выбором для бизнес-проектов разных масштабов.
    [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]Строительство быстровозводимых зданий цена[/url]

    1. Быстрота монтажа: Минуты - основной фактор в экономике, и скоростроительные конструкции позволяют существенно сократить сроки строительства. Это преимущественно важно в вариантах, когда срочно требуется начать бизнес и получать доход.
    2. Бюджетность: За счет оптимизации процессов производства элементов и сборки на месте, финансовые издержки на быстровозводимые объекты часто бывает менее, по сопоставлению с традиционными строительными задачами. Это позволяет сэкономить средства и обеспечить более высокую рентабельность вложений.
      Подробнее на [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]https://scholding.ru[/url]
      В заключение, скоро возводимые строения - это лучшее решение для бизнес-проектов. Они включают в себя молниеносную установку, экономическую эффективность и высокую прочность, что придает им способность первоклассным вариантом для предприятий, стремящихся оперативно начать предпринимательскую деятельность и извлекать прибыль. Не упустите возможность сэкономить время и средства, идеальные сооружения быстрого монтажа для вашего следующего проекта!
  4. darknet markets 2023darknet markets 2023 Schreef op 24 december 2023 om 07:16:38

    Right here is the right website for anybody who wants to
    understand this topic. You understand so much its almost hard to argue
    with you (not that I really would want to…HaHa).
    You certainly put a fresh spin on a subject which has been discussed for years.

    Wonderful stuff, just great! darknet markets 2023 https://mydarknetmarketlinks.com

  5. tor drug markettor drug market Schreef op 6 januari 2024 om 12:19:33

    Wonderful goods from you, man. I've understand your stuff previous to and you
    are just extremely great. I actually like what you've acquired here, certainly like what you're saying and the way in which you say
    it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise.
    I can't wait to read far more from you. This is really
    a wonderful web site. tor drug market https://mydarkmarket.com

  6. darknet market linksdarknet market links Schreef op 14 april 2024 om 09:34:29

    Its like you read my mind! You appear to know so much approximately this, like you wrote the
    book in it or something. I believe that you simply can do
    with a few % to pressure the message house a little
    bit, but instead of that, this is magnificent blog.
    A fantastic read. I will certainly be back. darknet market links https://privatedarknetmarket.com

  7. darknet markets linksdarknet markets links Schreef op 19 april 2024 om 04:22:54

    I know this if off topic but I'm looking into
    starting my own blog and was curious what all is required to get setup?
    I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
    I'm not very internet smart so I'm not 100% sure. Any suggestions or advice
    would be greatly appreciated. Thanks darknet markets links https://darknetmarketgate.com

  8. darknet marketdarknet market Schreef op 20 april 2024 om 07:27:29

    Informative article, just what I wanted to find. darknet
    market https://darkmarketslegion.com

  9. darkmarket 2024darkmarket 2024 Schreef op 25 april 2024 om 10:24:50

    Hello there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.

    Is it very hard to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty quick.

    I'm thinking about making my own but I'm not sure where to start.
    Do you have any points or suggestions? Many thanks darkmarket 2024 https://darkmarketsgate.com

  10. darknet market listsdarknet market lists Schreef op 27 april 2024 om 05:54:18

    May I simply just say what a relief to discover someone that genuinely understands what they're discussing on the web.

    You certainly realize how to bring an issue to light and make it
    important. A lot more people have to look at this and understand this side of the story.
    I can't believe you aren't more popular given that you surely
    possess the gift. darknet market lists https://darkmarketsdirectory.com

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Lees ook

  1. 8 april 2024

    Vrijwilliger in de kijker: Jacques Dierckx

    Getuigenis Antwerpen
  2. 18 januari 2022

    Vrijwilliger in de kijker: Evi Serron

    Getuigenis Tienen
  3. 5 november 2021

    Vrijwilliger in de kijker: Paule Cottigny

    Getuigenis Vrijwilliger

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.