Algemeen - 12 maart 2024 om 14:57 - 0 reacties

UPDATE: Protestactie tegen de wachtlijsten in Hasselt

Een initiatief van de Actiegroep Recht op Ondersteuning

Dinsdag 12 maart gaan mensen met een handicap in een wachtrij staan bij de kantoren van het VAPH in Hasselt. Echter: een wachtrij voor een gesloten loket. Want zo voelt het voor de 20.000 mensen die op de wachtlijst staan voor ondersteuning bij het VAPH. Afspraak om 16 u aan het station van Hasselt.

Kom mee protesteren tegen de wachtlijst voor ondersteuning


Op dinsdag 12 maart gaan mensen met een handicap in een wachtrij staan bij de kantoren van het VAPH in Hasselt. Echter: een wachtrij voor een gesloten loket. Want zo voelt het voor de 20.000 mensen die op de wachtlijst staan voor ondersteuning bij het VAPH.

Op 6 februari was er al een actie bij het VAPH in Gent. Bekijk hier het filmpje.

"We willen in maart de kans geven aan de vele mensen in het oosten van Vlaanderen om hun proteststem te laten horen tegen de wachtlijst."

De Actiegroep Recht op Ondersteuning wil morgen 12 maart in Hasselt een kritische noot brengen bij de Week van de Zorg. De Week van de Zorg die doorgaat van 10 tot 17 maart zet de zorgsector positief in de kijker. Niets mis mee. Maar men mag de realiteit van de wachtlijsten voor budgetten voor zorg en ondersteuning niet vergeten. Die treffen meer dan 20.000 kinderen, jongeren en volwassenen met een handicap. Ze staan jarenlang op de wachtlijst en ontberen de nodige ondersteuning.

De Actiegroep Recht op Ondersteuning wil via publieke acties dit probleem aan de kaak stellen. Na drie acties in Brussel en één in Gent, wordt nu in Hasselt actie gevoerd. Het aantal mensen dat mee actievoert, de acties volgt, en de acties steunt, groeit gestaag.

De actievoerders verzamelen om 15u aan Panos in het Station van Hasselt en zullen om 16u een symbolische wachtrij vormen aan de deur van het Vlaams Administratief Centrum waar onder meer het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap haar provinciale kantoren heeft.

Mensen met een handicap zullen letterlijk aan een lange ketting vasthangen. De symbolische apen waarmee de Actiegroep stelt “wij staan voor aap op de wachtlijst” zullen van de partij zijn. Witte T-shirts met daarop het aantal jaren dat mensen op de wachtlijst staan tonen de onschuld van mensen wier recht op ondersteuning al jaren geschonden wordt. Via een flyer (zie bijlage) zullen de actievoerders informatie geven aan geïnteresseerde voorbijgangers waarvoor ze actie voeren.

Tijdens de actie wordt bovendien ook de aftrap gegeven van het fotoproject van de Actiegroep. Hiermee wil de Actiegroep gezicht en woorden geven aan wie de eis van de Actiegroep steunt. Een Work in Progress dat in Hasselt voor het eerst getoond wordt.

Meer info, contact en op de hoogte blijven

Meer info of (vrijblijvend) laten weten dat je komt: Karen T. via karen.thoonen@gmail.com
Volg ook de facebookpagina: https://www.facebook.com/rechtopondersteuning en help mee om te mobiliseren door het facebookevenement Gesloten loket Geen budget aan VAPH HASSELT | Facebook te verspreiden

Door Katrijn Ruts (Grip)

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Lees ook

 1. 29 september 2022

  Dromen van... Stan TV

  Algemeen
 2. 22 mei 2024

  Update! Webinar seksualiteit, intimiteit en relaties - lees het verslag en herbekijk

  Algemeen
 3. 6 mei 2024

  Koken met STAN: toast met avocado

  Algemeen Antwerpen Brugge-Oostende Gent-Eeklo Limburg Klein-Brabant Midden-Brabant-Leuven Zuid-Oost-Vlaanderen Pajottenland Tienen Waasland Westhoek Zuid-West-Vlaanderen Noord-West-Brabant

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.